Landelijk wonen
rond de Es

Havezate Es ligt aan de noordkant van de stad Hardenberg en vlakbij buurtschap Collendoorn. Je woont er buitengewoon mooi: landelijk en tussen het groen. Met alle voorzieningen van de stad in de buurt. Het gebied heeft een rijke geschiedenis. Dat zie je nu nog terug.

Bij het ontwerpen van Havezate Es is goed gekeken naar het bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische karakter van het gebied. De oude bomen blijven staan en je ziet nog de oude lanenstructuren en hoogteverschillen. Nieuwe hagen en struiken passen ook goed bij het landelijke karakter. Aan de zuidkant van Havezate Es wordt een wadi aangelegd, met veel groen. Dat zorgt er ook voor dat Havezate Es een vrij gelegen woonbuurt blijft.

Buurtjes rond de Es

Centraal in het woongebied ligt de Es: een lichte verhoging in het landschap. De Es is meer dan 2 hectare groot. Dat is net zo groot als bijna 5 voetbalvelden. De nieuwe woningen worden rond de Es gebouwd, in meerdere buurtjes. De ruime Es wordt straks op de manier gebruikt zoals dat vroeger ook ging. Zo komt de geschiedenis weer tot leven in jouw woonbuurt. Elk buurtje heeft een eigen sfeer die past bij de omgeving. Het westelijke deel krijgt een bossfeer. In het noordelijke deel kenmerken robuuste groensingels de buurt. Het zuidelijke deel past goed bij de hooilanden. Tussen de buurtjes en de woningen is veel ruimte. Vanuit jouw riante huis kijk je uit op de Es of op de akkers en houtwallen in de omgeving. Vanuit jouw tuin wandel je via de Es zo naar het omliggende gebied voor een ommetje.

Een vogelvlucht impressie van Havezate Es

Een rijke geschiedenis

Het woongebied dankt z’n naam aan de havezate ‘Huis Collendoorn’ die er vanaf de 16e eeuw stond.  Je herkent de oorspronkelijke oprijlaan naar de havezate nog aan de bomenrij. De oude waterput van de havezate is ook bewaard gebleven en krijgt een mooie plek op de Es. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat het gebied al duizenden jaren geleden bewerkt en bewoond werd. Er zijn zelfs sporen uit de prehistorie gevonden. Het is de bedoeling om deze bijzondere geschiedenis van Havezate Es zichtbaar te maken in het gebied.

Goed bereikbaar en alle voorzieningen in de buurt.

Havezate Es is straks bereikbaar via de Eugenboersdijk of de Collendoornerdijk. Het woongebied krijgt verder een directe verbinding met de Havezateweg. Met de fiets ben je binnen 10 minuten in het centrum van Hardenberg. Met alle voorzieningen die je nodig hebt. Nog dichterbij ligt de bestaande woonwijk Marslanden, met winkels en scholen. Aan de rand van Marslanden, op korte afstand van Havezate Es, wordt bovendien een nieuw schoolgebouw gebouwd. Ook de hockeyclub krijgt hier een nieuw onderkomen.

Toelichting op inrichtingsplan

Wil jij bouwen in Havezate Es?
Bekijk de kavels

Belangstelling? Meld je aan!

Heb je belangstelling voor een kavel in Havezate Es? Meld je dan aan als belangstellende.
Het woonteam van de gemeente Hardenberg houdt je dan op de hoogte.

Bedankt! Het woonteam houdt je op de hoogte.
Helaas ging er iets niet goed. Probeer het nog eens.